16 Kasım 2006

En kaliteli bal

En Kaliteli Bal;
En güzel bal terimi şüphesiz göreceli bir kavramdır. Aynı hiç kimsenin yoğurdum eşki demeyeceği gibi buda bir izafi terimdir.Yalnız bence en kaliteli bal terimi en güzel bal terimi gibi olmayıp daha çok izafiyetten uzak bir terim olduğunu düşünüyorum. Çünkü okuduğum bir çok kaynaktan bu konuyla edindiğim izlenim dayanaklarının olduğu yönünde.İnanıyorum ki aşağıdaki açıklamaları okuyunca sizde bana hak vereceksinizdir.
1- Doğal ortam balı; Kimyasal ilaçlarla kontamine olmayan bitkilerden alınan meyve özleri ve polenler,
2- Arı hastalıklarıyla mücadelede kimyasal kalıntı bırakmayan ürünlerin seçilmesi,
3- Bal üretmede polen tuzaklarının kullanılmaması,
4- Bal akım zamanlarında suni maddeler ve arının bal yapması için herhangi bir beslenme arıya verilmemesi(şeker, glikoz,reçel vb.)
5- Son olarakta dönem itibariyle ilkbahar döneminde hasat edilen balların arı sütü ve polen ihtivası yönünden daha zengin olduklarından daha kaliteli olduklarını söyleyebiliriz. (Bu zamanda arı sütünü bal arıları daha çok kullandığından diğer zamanlara göre balda oranı yüksektir.) (portakal balı vb.)
6- Birde malesef genellikle bal ticareti yapanlarda gördüğümüz; balların karıştırılarak satılması olayı var, mesela adam çam balını ve piyasada ucuza bulduğu pamuk balı olsun karıştırıyor az birde içine çiçek balı katıyor piyasaya pazarlıyor.Ha olayda sahtekarlık yok fakat bir uyanıklık var bu da bence hiç hoş birşey değil.

Hiç yorum yok: