Baharı yaşamaya başladığımız, arıların yavruya başladığında şu ılık günlerde erken ilkbahar döneminde yapmış olduğumuz varroa mücadelesinden bazılarında mücadeleyi varroa kazanmış gibi görünüyordu.Fakat eldeki imkanlarımız artık eskisi gibi kısıtlı olmamakla birlikte mücadelemizde can alıcı noktaya ve ayrıca çeşitli olmakta. Bu bağlamda attardan aldığım kekik yağını yan mücadele ürünü olaraktan kullanmaya karar verdim. Kaybedeceğim birşeyin olmaması müdahalede bana cesaret verdi desek yanlış olmaz. Ayrıca kalıntı problemide sıfır. Yalnızca dikkat edilmesi gereken konu hava sıcaklığının 30 C fazla olmaması. Yalnız uygulamadaki en büyük sorun kekik yağındaki mg. hesabının olmaması ve uygulama dozajının tesbit edilememesi , kısacası tarafımdan salllamaya kullanılan bir yöntem.Ama araştırmaların devam ediyor yakında koloni başına doz oranları yayınlanacak.
Yukardaki kolonimde iyi yavru var sayılı fakat bölgemizde aralıksız yağan yağmur nedeniyle vede portakal çiçeklerinde de hava şartlarına bağlı olarak açmakta gecikmesinden dolayı bir miktar açlık çekmekteler. Çıtalar tamtakır dense yanlış olmaz sanırım. Kovandaki açlığın bence bir belirtiside kovan önünde yavru arılar tarafından yığılmanın aşırı olması gibi geldi bana.
Yukarıda elemanlara bir yemlik yetmeyeceğini düşündüğümüzden dolayı şurup duble yapıldı.
Maşallah yavru durumu iyi. Ama burada özellikle bu günlere dikkat etmek lazım.Çünkü gelir gider dengesinde oldukça bir bozulma var düşünsenize kazanan 1 , tüketici 2 yada 3 , durum böyle olunca takviye vermek gerekiyor elbette.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder