22 Mart 2008

Petek düşmanı güve



Sık sık bloglara sitelere konu olan peteklerde güve havaların sıcaklaması yeniden yükselmeye başlaması nedeniyle aktif hale gelceğinden mücedelesini bir hatırlayalım dedik.Bu düşmanımızın adı güve petek güvesi. Genelde polen ve bal ile beslenir ama petek kırıntılarıylada beslendiği görülmüştür. Peteğimiz dışarıda olduğu taktirde direk peteğimize zarar verir tekrar kullanamaz hale getirir. Burdan şu anlaşılmasın güveler sadece peteğe zarar verir diye. Bilakis asıl zararı eğer zayıf bir kolonimiz var ise onlara verir. Tabiki bunun için birçok faktörün bir araya gelmesi lazım gelir. Mesela tembel bir arıcı, tembel bir ana ver uygun hava şartları (25-30 C ısı) gereklidir. Tembel arıcı nasıl yardımcı olur arısını yeterince takip edemezse ve en azından 15 günde bir koloni kontrolü yapmaz ise diğer şartlarda olgunalşırsa güve kaçınılmaz olur. Güve istilasından sonra arının toparlanaması çok çok zor olur. Güvenin zayıf kolonilerde verdiği zararlar daha şiddetli olur doğrusu güçlü kolonide gelişemez. Zayıf ta ise genelde çıta köşelerinde kovan dipleri ve köşelerinde ve kovanın dip tahtasındaki boşluklarda kendine yer bularak kurt şeklindeki zararlı pupa oluşturur. Pupadan sonrada kelebek halini alır. Ama peteğe ve kovana asıl zarar veren kurt şeklidir o direk peteği yiyerek koza oluşturur. Kovan içindeki bu zararlıdan korunmak için ise oluşturan şartların tersini yapmamız yeterli , ilaca filan gerek yok. Kovan dışındaki güve saldırılarından korunmak için ise en basidi peteğimizi derin dondurucuda 2-3 saat beklettiğimiz zaman tüm güve formlarını yok edebiliriz. Bunu yaptıktan sonrada poşetleyip kaldırabiliriz peteğimizi. Eğer bunu yapmaz isek yukarıdaki görüntü ile karşılaşmamız kaçınılmazdır bizim için.

Mücadelesi ise;
Balı süzülmüş peteklerin korunmasında fiziksel, kimyasal ve biyolojik metotlar kullanılabiliriz. Peteklerin 10 oC'nin altında örneğin soğuk hava depolarında saklanması peteklerde bulunan güve yumurtalarının açılımını ve larva gelişimini engeller. Peteklerin 12 oC'da 3 saat veya 15 o15C' de 2 saat bekletilmesi petekte bulunan yumurta da dahil olmak üzere bütün gelişme dönemlerindeki güveyi yok eder. Kimyasal mücadele olarak peteklerin saklandığı muhafazalı odalarda 1 m3 hacim için 50 g toz kükürt yakılarak peteklerde bulunan güve larvaları, pupaları ve yetişkinleri öldürülebilir. Bu uygulamada güve yumurtaları ölmediği için uygulamanın sıcaklığa bağlı olarak tekrarlanması gereklidir. Kimyasal mücadele olarak arıcılar arasında sıkça görülen naftalin kullanılmamalıdır. Kanserojen ve petrol ürünü olan naftalin bal ve balmumunda kalıntı bırakmaktadır. Biyolojik mücadele olarak uygulanan Bacillus thuringiensis'in temel peteklere katılması dış ülkelerde uygulanmakta olup ülkemizde bu uygulama henüz uygulanmamaktadır. Bunun yanısıra biyolojik mücadelede ceviz yaprağıda kullanılmaktadır. Kanımca en etkili mücadele peteklerin bir miktar buzdolaplarında saklanarak güve mücadelesi yapılması daha sonrada temizlenen peteklerin sıkıca poşetlenerek saklanması...

Yukarıda ise yaz boyu kırıntılardan veya bir şekilde kırıma uğrayan peteklerden balmumu yapılışını resimlerle anlatmak istedik.İnşallah amacımıza ulaşmışızdır.
Resimlerde görünmeyen ayrıntı ise petekleri eritirken tenekenin içine bir miktar su konulmalı daha sonra soğuma aşamasında suyun üzerine çıkan sıvı bal mumunun bir kepçe yardımı ile ayrılır.



Hiç yorum yok: