7 Kasım 2006

Kış Hazırlıkları Varroa Çalışması

BAŞDÜŞMANIM VARROA


Yaklaşık 4-5 senedir arıcılığa uzaktan uzaktan hevesim vardır. Bir gün çalışma arkadaşımın arıcılıkla uğraştığını kendisinden öğrenince bu işe bir büyük bir hevesle girdim. İlk önce arkadaşımı gözlemledim, nasıl yapılıyor filan babından. Arkadaşım kendini gerçekten iyi yetiştirmişti, artık kaç senedir bu işi gözlemledi bilemiyorum. Ya ne oluyor nasıl oluyor diye bir bakayım dedim. Araştırma yeri olaraktan interneti seçtim. Yeni başlayanlar için gerçekten yararlı bilgiler edindim. İşte arı zararlılarından bir olan varroa ile ilk burada karşılaştım internette yani. Google‘dan varroa yazıp arama tuşuna bastığımda binlerce dokümana ulaştım maalesef Türkçe olanları epeyce azdı. Burada varroa nın iki türü olduğunu gördüm.Ve bunlardan birininde kimyasallara karşı direnç kazandığını ne kadar kimyasal kullansanız da fayda etmeyeceğini. Yalnız bu arada dikkatimi çeken bir başka şeyde özellikle Avrupa da varroa zararlısına karşı oksalik asit denen bir maddenin yaklaşık 10 senedir kullanıldığını gördüm. Hem de güvenilir kaynaklardan özellikle de üniversitelerden. Bizim Türkiye’mizde bu olay var mıdır diye Türkçe sayfalardan arattım oda ne? Pas lekesinin bu maddeyle nasıl temizleneceğini öğrendim, gerçekten şok olmuştum. Sonuçta Avrupa Tamamen doğal bir madde olan Oksalik asit ile balda zararlı kalıntı bırakmadan bu işi hallediyor. Ayrıca varroa dirençte geliştirememiş bu maddeye karşı. Açıkçası bu maddeyi ben Ülkemizde edindim ve uyguladım arılarıma bayağı da faydasını gördüm ama yöremiz ılıman bir yöre olduğu için arı hiç yavrudan kesilmediğinden tam verim alamadım. Çünkü oksalik asit kapalı gözlerdeki varroa’ya faydası olmuyor.(diğer etkili ilaçlar içinde geçerli bu) Oksalik asit’ in kullanışı ise 3 şekilde oluyor. Birincisi damlatma, ikincisi sprey, üçüncü uygulama şekli ise tepkime yoluyla. Ben damlatma şeklini kullandım. Normal 50cc lik enjektörler var onların içine materyali katıyoruz. Materyalin hazırlanışı şöyle ki: 75 Birim Oksalik asit, 1000 Birim su, 1000 birim şeker yine bir pet şişede karıştırılıyor ve solüsyon elde ediliyor. Bu ölçüde ki bir karışımdan 1,66 Lt.lik bir solüsyon elde ediyoruz. Bunu her koloni başına 35 ml.(Koloninin büyüklüğüne göre değişebilir) Gelecek şekilde çıtaların arasından arıların üzerine gelecek şekilde enjektör marifetiyle sıkıyoruz. Elde ettiğimiz karışım toplam 50 koloniye etki edecek miktarda. Bunu yavrusuz dönemde yani kışın kendi güvenlik önlemlerimizi alarak uyguluyoruz ve varroa dan doğal yollardan kurtulmuş oluyoruz.
Sprey ise; bu metod damlatmaya benziyor fakat enjektör yerine cam temizleme spreylerini kullanabiliriz. Yine materyal aynı şekilde hazırlanıyor fakat tek fark enjektör değil de sprey marifetiyle materyali çıtaların arasına sıkaraktan uyguluyoruz. Üçüncü kullanma şekli olan tepkime ise şöyle; Bunda 12 woltluk bir aküye ihtiyacımız var. Birde akü uzatma kablolarına. Ufak bir metal kabın içine 1-2 gr (her koloni için) oksalik katıp kovanın içine yerleştiriyoruz. Bu metal kabı uzatma kablosu vasıtasıyla akünün iki ucuna bağlıyoruz ve tepkimeye geçiyor ve bir duman çıkıyor.


Dikkat edilecek hususlar;
Oksalik asit olsun diğer kimyasallar olsun kesinlikle deri temasından kaçınıyoruz.
Özellikle erkek arı gözlerini imha ediyoruz.
Tepkime yolunu kullanacaklar maske de kullanmalı.
Ayrıca şöyle bir husus daha var. Bazı yerlerde bilgiler 75/50/35 gr. Oksalik diye değişiyor. Bu sadece uygulama şekliyle ilgili. İnanmazsınız biz Türkiye’de bu maddeyi tartışırken adamlar kaç gram kullanmalıyız diye tartışıyor. Hatta bunun üzerine araştırma yapmışlar. Yok koloni başına 2 gr. uygularsak atıyorum %98 vb.verim alırız diye.
http://www.mellifera.de/oxneu.htm buradaki sitede araştırma sonuçları mevcut.
http://de.geocities.com/vaporizerklaus/Oxalic_Acid.htm
Bu yazılanlarada güvenemiyorsanız o zaman araştırmacı kimliğine girip bu http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=varroa+oxalic+acid&btnG=Ara&meta= linki tıklamanızı tavsiye eder, öğrendiklerinizi bizimle paylaşmanızı dileriz.


CAN ALICI SORU NEDEN OKSALİK
1- Doğal bir madde ilaç değil!
2- Ana arı ve diğer arılar üzerinde zararı YOK.
3- Ucuz
4- Kalıntı problemi YOK.
5- Varroa nın direnç geliştiremediği bir madde,
6- Organik arıcıların kullanabileceği nadir maddelerden,
7- Kimyasal maddelerle bulaşık temel petekler kaynatma ile geçmez yani bu kimyasallar o peteklerden aynen bir kısır döngü döner durur.
8- Kolay ve zahmetsiz uygulanabilir arılar rahatsız olmaz.



Her dönemde farklı metodlar uyguluyoruz.(İlkbahar ve Sonbahar)
Kanaatime göre devşirmeli formik asit ve oksalit asit kullanmak. Aralarda da biyolojik yöntemleri uygulamak lazım onunla ilgili çalışmalar devam ediyor yeterli döküman elde edince yazacam.Uygulayacağımız ilacın kalıntı bırakıp bırakmadığına daha doğrusu Tarım Bakanlığı iznine bakıyoruz.
Oksalik asid bir ilaç olmadığından Tarım Bakanlığından izni olmaz.
buradaki linkten gerekli bilgiler alınabilir.

Hiç yorum yok: